← Назад към резултатите

Лятна грижа за кожата отвън и отвътре

Освен че е най-големият орган в човешкото тяло, който покрива целия ни организъм, защитавайки вътрешните му структури и органи от външна намеса, кожата е силно уязвима на излагане на слънце и топлина. Именно това е причината, през лятото да изисква по-интензивни грижи. Високите температури могат да предизвикат дехидратация на тялото, следователно и на кожата. От друга страна, то реагира на топлината, като регулира температурата си чрез потене, и тази влага благоприятства появата на инфекции и дерматит, особено в области по кожата ни, където има гънки. В краткосрочен план лошо поддържаната кожа може да стане суха и напукана. Това се дължи на загуба на хидратиращия фактор, който трябва да предотврати дехидратацията на клетките в по-дълбоките слоеве, но мислейки малко по-дългосрочно последствията може да са необратими – преждевременно стареене или онкодерматологични изменения.

Как да се грижим за кожата

Защитата от слънцето е от съществено значение когато говорим за грижа за кожата през лятото. Излизайки навън, ние не трябва да забравяме за вредното влияние на UV-лъчите. Важно е да запомним, че не е достатъчно да използваме слънцезащитни продукти, само когато сме на басейн или на плажа, парещите лъчи могат да навредят на кожата ни и докато спортуваме на открито, в планината и дори по време на разходка. Нанасянето на предпазните средства върху кожата трябва да става преди излизане от вкъщи, като повтаряме отново на всеки два часа или след всяка баня. Желания тен, към който всички се стремим, трябва да се придобива постепенно, като в началото се използват продукти с висока степен на защита (числото на опаковката на слънцезащитния продукт показва колко UVB излъчване филтрира), и когато кожата потъмнее, до известна степен можем да намалим защитния фактор. Дерматолозите съветват всеки един от нас да бъде запознат с това, какъв тип кожа има и да използва подходящите продукти дори тя да е по-тъмна и да не е предразположена към изгаряне. Експертите препоръчват слънчевите бани да не надвишават 30 минути на ден и да се избягват в часовете с най-голяма интензивност на ултравиолетовата радиация - от 12:00 до 17:00. Предпазвайки кожата си през целия сезон, можем да избегнем както развитието на тумори (карциноми и меланоми), така и преждевременно стареене.

За да бъде кожата сияйна, тя трябва да е добре почистена, ексфолирана и хидратирана. 

снимка pexels.com

снимка pexels.com

Вземайте душ няколко пъти през деня. Това ще намали вероятността от поява на инфекции, еритема и дори дехидратация, тъй като в сезона на жаркото слънце всяка физическа дейност предполага по обилно потене. 

В горещите летни дни трябва да поддържаме добра хидратация. Ежедневната консумация на около 2,5 литра вода или други течности дневно, подпомага поддържането на адекватно ниво на хидратация. По този начин не само ще запазим кожата перфектно хидратирана, но и ще улесним елиминирането на токсините в организма. Също както при подмяната на гардероба за летния сезон, се нуждаем и от обновяване на козметичните средства, с които се грижим за кожата. Тежките кремове може да използваме само за участъци с по-груба кожа, а за останалата част от тялото да изберем леки лосиони, за да диша кожата естествено. Всичко това можем да допълним, като използваме овлажняващи млека всеки път след душ, слънчеви бани и преди лягане. 

Редовната ексфолиация спомага за обновяването на кожата, тъй като клетките на дермата умират на всеки 28 дни. Ексфолирането е основна грижа за кожата през цялата година.

Разбира се, един от основните фактори за здрава и красива кожа е и хранителният режим.

снимка unsplash.com

снимка unsplash.com

Лятната ни диетата трябва да включва пресни зеленчуци и плодове, тъй като те благоприятстват хидратацията на тялото, а следователно и на кожата. Придобиването на приятен загар, за съжаление, е съпътствано и от преждевременно стареене. Наред със здравословното хранене се препоръчва да се използват продукти с активни съставки, които забавят процеса на стареене. Към момента витамин С и ретинолът (витамин А) се смятат за най-ефективни при грижата за кожата след вредното въздействие на слънчевата радиация, като комбинираната им употреба е идеалният тандем за постигане на най-добри резултати за забавяне на стареенето. От една страна, витамин С е чудесен антиоксидант, който има основна роля в процеса на производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина в нашия епидермис. От друга страна, ретинолът е необходим за регенерацията на клетките.

Наблюдавайте добре кожата си през цялата година, но особено през летните месеци. Ако видите нетипични петна, промени в цвета или текстурата на кожата и бенките си, е много важно да се консултирате с лекар. Една от най-добрите практики е профилактиката. Преглед при специалист преди и след летния сезон, би помогнал за навременното идентифициране на проблемни промени в състоянието на кожата Ви и вземане на съответните мерки преди да са настъпили усложнения.

Съвременните технологии ни позволяват да изпращаме снимки и видеа почти без загуба на качеството, които често могат да помогнат на специалистите да разпознаят проблема. Дори и когато се намират на стотици километри от Вас! Дерматолозите на Healthyco са на разположение, в случай че забележите нетипични симптоми свързани с кожата Ви. Посетете www.drhealthyco.com или изтеглете мобилното ни приложение за iOS и Android, за да се консултирате с дерматолог - навсякъде и по всяко време! 

Насладете се на топлите слънчеви лъчи, като запазите кожата си здрава и красива по-дълго!