Въпроси и отговори

Можете да заявите текстова консултация като се регистрирате в платформата на Хелтико. Намерете търсената от Вас специалност и изберете лекаря, с който желаете да се консултирате. Изберете опцията за текстова консултация и следвайте стъпките.
Можете да заявите видео консултация като се регистрирате в платформата на Хелтико. Намерете търсената от Вас специалност и изберете лекаря, с който желаете да се консултирате. Изберете опцията за видео консултация(ако лекаря има активна такава) и следвайте стъпките.
Можете да заявите консултация като следвате стъпките по-горе, но лекаря трябва да има жълто флагче до профилната си снимка, на което пише "ЗД". На последната стъпка за плащане - въведете данните си от картата, която Ви е предоставена от застрахователя Ви, за да завършите заявката за консултацията.
След като сте заявили текстова консултация, на имейл ще получите известие, че лекаря , с който сте избрали да се консултирате е отговорил на консултацията Ви. Влезте в Хелтико профила си, отидете в менюто “Моите консултации” и в детайлите на консултацията Ви ще намерите отговора на специалиста.
Видео консултациите се провеждат в платформата на Хелтико. В деня и часа на консултацията Ви отидете на менюто “Моите консултации”. В детайлите на консултацията Ви ще има бутон “Стартирай видео сесията сега”, който се активира 5(пет) минути преди започването на часа. Натиснете го, а след това устройството Ви ще Ви попита за разрешение да ползва камера и микрофон за провеждането на консултацията - разрешете ги.
В случай, че лекаря закъснява значително или не се появи за видео консултацията си с Вас, можете да се свържете с нас на телефон 0885 600 066, за да Ви съдействаме с възникналия проблем.
Можете да откажете видео консултацията си и да възстановим сумата в случай, че до самият час на консултацията има повече от 24 часа. В случай, че до консултацията остават по-малко от 24 часа, можем да я откажем, но не можем да Ви възстановим сумата от нея.
Можете да откажете текстовата си консултация и да възстановим сумата в случай, че лекаря не е дал отговор в рамките на 7(седем) дни от заявяването на консултацията Ви. В случай, че искате да откажете консултацията, но все още не е минал срока за отговор на лекаря, тогава можем да откажем консултацията, но не можем да възстановим сумата от нея.

При въпроси, които не са включени в списъка по-горе, можете да се свържете с нас на телефон 0885 600 066 Понеделник до Петък от 9:00 до 18:00 или на имейл contact@healthyco.care, за да Ви съдействаме.