← Назад към резултатите

Албена Алексиева - ограниченията на слепотата

Технологиите изцяло преобърнаха ежедневието ни. Всеки от нас използва различни устройства и приложения, които съпътстват дори и най-простичките всекидневни дейности. Но за някои хора техническата революция дава невероятна възможност, която до голяма степен премахва ограниченията, с които се сблъскват всеки ден. 

Това са хората, с увреждане на зрението. 

Дигиталната ера предлага доста улеснения на незрящите, свързани с интеграцията им и достъпа до информация. Тук има фактор, които също трябва да вземем предвид. Технологиите могат да създадат и много препятствия, в случай че не се проектирани по достъпен начин от самото начало.


За да не бъдем голословни днес ще Ви срещнем с Албена Алексиева – председател на фондация ,,Очи на четири лапи“.




Като председател и учредител на фондация Очи на четири лапи е важно да отбележа, че аз самата съм сляпа от тринадесет годишна и познавам затрудненията и възможностите на хората със зрителни увреждания от първо лице. Слепотата носи два вида ограничения: информационно и в свободата на самостоятелното придвижване. Информационното затруднение се решава успешно с помощта на дигиталните технологии и използването им с помощта на екранни четци. Едно от най-добрите решения за независимата мобилност и до момента е кучето водач, каквото ползвам от 1999 година и до сега. Първото куче водач, което си купих от Германия промени сериозно живота ми и стана причина за създаване на фондацията и българското училище за кучета водачи и асистенти. 


Изпитваш ли трудност, когато трябва да получиш медицинска помощ?

Определено да. Въпреки, че аз съм здрав човек и за сега слава богу ползването на медицинска помощ за мен е рядко събитие. Не обичам висенето пред кабинети, не харесвам лекарската работа „на конвейер” и не одобрявам цялостния подход на съвременната медицина, която лекува болестта, а не човека.


Какво първо си помисли, когато чу за Healthyco?

Още преди две години се натъкнах на подобна руска платформа, която се рекламираше активно в ютюб. Когато научих за Healthyco си казах: Ето, тази възможност вече се появи и тук! Като цяло смятам, че дигитализацията ще засегне и медицината като сфера на нашия живот и за напред всяко лично физическо общуване във всички сфери на услугите ще започне да става все по-рядко и по-скъпо събитие. 


Кое е най-голямото предимство на подобен тип приложение?

Удобството да направиш избор, да осъществиш личен контакт и да получиш персонално внимание от специалист във възможно най-комфортните за теб условия – у дома, като не ангажираш никого да те заведе тук или там, да те изчака и т.н.


Съвместимо ли е приложението със софтуера, който Ви дава възможност да работите с компютър/телефон? Опита ли да работиш с него?

Първото ми впечатление е, че приложението е достъпно за екранни четци, лесно и бързо си регистрирах профил, избрах специалист – нутриционист и стигнах до екрана за плащане на консултацията, но не пристъпих към плащане, защото това беше тест. Направи ми впечатление, че в профила може да се съхранява информация за предписания, минали терапии, което е улеснение. Надявам се, че опцията за качване на изследвания, които специалиста е изискал, също е достъпна за ползване от слепи хора.


Смяташ ли, че ще успее да улесни хората със зрителни увреждания?

Да, със сигурност, защото голяма част от младите слепи хора притежават добра базова дигитална грамотност и оценяват удобството.


Албена утре отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Всички знаем, че това е често срещано заболяване, което води до редица увреждания. За най-голямо съжаление, тенденцията е това заболяване да се подмладява. Все повече деца страдат от тази коварна болест. Председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет не веднъж е заявявал, колко е затруднен достъпа до медикаментите нужни за лечение. Разбрахме, че фондацията се бори по един невероятен начин срещу това социално значимо заболяване.




Разкажи ни малко повече за същността на проекта DAD?

Нека първо да кажем, че ние не се борим с нищо и с никого. Нашата работа предлага решения. В конкретния случай, кучето сигнализиращо за диабетни кризи се явява допълнително средство за контрол на нивата на кръвната захар в комбинация с другите медицински технологии. 


Основните предимства на кучето асистент – DAD са, че може да подаде сигнал за настъпваща хипогликемия до 10 минути преди сензорите и може да го прави по време на шофиране на човека и през нощта. 

Понякога 10 минути увеличаване на времето за реакция означават предотвратяване на припадък, кома или други животозастрашаващи състояния, а и кучешката любов сама по себе си е отлична терапия. 


Скъпи читатели, технологиите, които повечето от нас приемат за даденост, за хората със зрителни увреждания са необходимост, която им дава възможност да живеят свободно. Бъдещето, което вещае бързо развитие на дигиталния свят е силно желано, за незрящите. От съществено значение е инструментите, с които си служи телемедицината, да бъдат добре съобразени с тази група хора. В края на краищата всички сме хора, а какъв по-добър начин да помогнеш на някой да се чувства пълноценен от този да му дадеш възможността да се погрижи сам за себе си. Горди сме, че познаваме и можем да подкрепим достойните начинания на нашите приятели от Очи на четири лапи и да сме от полза на всички незрящи в тези несигурни времена.