← Назад към резултатите

Д-р Райна Стоянова - удоволствие и радост - чувствата, които изпитваш когато помагаш

Онлайн консултация с д-р Райна Стоянова Доктор Райна Стоянова завършва медицина в София през 2012 година. Към този момент е специализант по Ендокринология и Болести на обмяната в Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на болница „УМБАЛ Царица Йоанна- ИСУЛ“. Член е на Българското дружество по Ендокринология и Болести на обмяната, Българското дружество по Хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Европейската асоциация по кардиология (ESC), Международната асоциация по Затлъстяване (TOS), Американската Асоциация по Ентерално и Парентерално Хранене ( ASPEN), Европейската Асоциация по Ентерално и Парентерално хранене, Международната асоциация по спортно хранене (ISSN), Българската фитнес асоциация (BFS).



Д-р Стоянова наследихте ли професията си? Има ли в семейството Ви лекари, чиито пример сте последвали?

Не съвсем, майка ми е дентален медик, което донякъде помогна в избора ми на професия, но като цяло съм следвала сърцето си. 



Коя беше най-голямата трудност по пътя към реализацията Ви като лекар? 

Аз никак не се чувствам и не съм реализирана. Предстои ми доста труден изпит за специалността, която съм избрала -”Ендокринология и болести на обмяната”, както и надявам се да имам здраве и сили, за да мога да реализирам и мечтата си за защита на дисертация в областта на Храненето и диететиката. 


 

Дайте дефиниция за призвание? А за медицинско призвание?

Според мен “призванието” е попрището, към което те тласка съдбата и/или сърцето, ако мога така да се изразя, като това не е необходимо да е непременно професия. За някои хора- това е хобито им или способността им да бъдат родители. Що се отнася до медицината като професионално развитие- тя трябва да бъде призвание, защото ако лекар не върши работата си от сърце и заради вътрешната потребност да помогне, то трудно ще бъде удовлетворен от ежедневието си, особено в България. 





Д-р Стоянова е пример за млад и амбициозен професионалист с нестихващ интерес към новостите в сферата на здравеопазването. Тя смята медицината за безкраен океан от знания, чийто обхват расте още по-бързо в последните години с развитието на телемедицината. Целта ѝ към максимално познаване на динамичната сфера, в която работи, и желанието на Healthyco да предоставя списък от топ лекари на своите пациенти, изграждат едно партньорство, което прераства в приятелство.



Какво за Вас означава да си лекар?

За мен това е животът ми. Обичам работата си и наистина с удоволствие и радост минава всеки един ден, в който успявам да помогна. Медицината е непрестанно развиваща се научна сфера, ето виждате в момента какво се случва на фронта с ваксините срещу COVID-19, мисля, че сега най-много личи важността и потребността на света от лекарите. 



Имало ли е момент, в който сте се питали : Защо да продължавам да бъда лекар?

Има такива моменти, но те са краткотрайни. Всеки се отчайва понякога по пътя си, но това е част от развитието. 



 Някога мисли ли сте да напуснете България и да практикувате в друга страна? Какво Ви задържа тук?

Да и съм я напускала, но пак съм се връщала. Тук ме задържат все още патриотизмът ми и фактът, че семейството ми е тук. 



 Има ли медицината романтична страна? Ако да разкажете ни за нея?

За мен медицината съвсем не е романтична, а напоследък е направо драматична, с хумор разбира се. Романтични са понякога емоциите, свързани с добронамерени пациенти. Ще Ви разкажа за едно момиче Вали, която е веган и готви превъзходни вегански вкусотии. Последният път ни почерпи с невероятни сникърс кексчета, направени от нея. Повод за усмивка е и букетът цветя, който носи всеки път благодарния баща на една наша млада пациентка с хранително разстройство, което с общи усилия преодоляхме и т.н. 





Широката усмивка на д-р Стоянова, често виждаме и на телевизионните си екрани. От там тя ни предава ценни съвети и знания, придобити през годините. Заема участие и в многобройни проекти свързани със здравословното хранене. 

Любовта ѝ към писането и желанието да предава наученото, я подтикват да създаде свой блог, от който можем да черпим изключително полезна информация свързана с храненето. 



Как смятате, че може да подобрим здравеопазването? Какъв съвет бихте дали на младите лекари?

Здравеопазването ни за съжаление е в това положение от много години и едва ли скоро ще бъде в друго. В тази трагична, за да не кажа печална ситуация, в която се намираме, в момента просто излизат наяве за всички ни “болните” части на системата. Но, аз съм просто лекар- специализант, надявам се скоро специалист и винаги съм се стремяла да върша работата си задълбочено, качествено и с любов, да бъда над дребодневието и сплетните и интригите, около себе си. Моят призив към младите ми колеги е да останат оптимисти и да следват мечтите си и да бъдат единни. 



Използвате ли телемедицина в практикуването на професията си? Как?

Да, в момента това е един от малкото начини да комуникираме с пациентите си. Смятам, че пандемията от COVID-19 ни помогна в посока на това да свикнем да общуваме виртуално и със сигурност с напредването на дигиталните технологии, това е прекрасна възможност да се свързваме помежду си, където и да се намираме. 


 

Кое е най-голямото и предимство за Вашата специалност?

За мен специалността “Ендокринология и болести на обмяната” е наистина изключително интересна и сложна област от Вътрешните болести, която е свързана с много и различни заболявания на ендокринната система. Обикновено нашите пациенти са с хронични заболявания и ние изграждаме своеобразна връзка с тях почти през целия им живот. Ендокринните органи са свързани помежду си и от тяхната функция зависи здравето ни изцяло. Специалностите в медицината, обаче, не бива да ни отделят от интегритета на това да сме лекари и не бива да забравяме, че пациентът е съвкупност от органи и системи и преди да сме тесни специалисти, ние сме лекари. 


Надеждата ни за по-добро бъдеще, става все по-голяма срещайки такива млади и амбициозни специалисти. Не забравяйте, ние сме това, с което се храним. Потърсете д-р Райна Стоянова в приложението ни за iOS и Android, направете консултация, за това което те тревожи.

Добре е да знаеш, че най-добрите се грижат за теб и твоето здраве!