← Назад към резултатите

Д-р Бояна Петкова: ... телемедицината ми даде възможност да остана във връзка с професията и пациентите си.

Д-р Бояна Петкова представете се с няколко думи? 


Мисля, че вече не се побирам в категорията на “младите” лекари, след 2 месеца ще стана на 40 години, макар често още да се чувствам като в университета. Завършила съм медицина в Берлин през вече далечната 2006 година, след това работих няколко години в Специализираната болница за лечение на детски болести “Проф. Иван Митов” в София, а понастоящем съм член на екипа на Здравни центрове “Семейно планиране” към БАСП. Имам две деца, момичета на 12 и 7 години, две фондации, работещи в подкрепа на родители, преживели загуба или живеещи с дете с тежко заболяване, и съм активист за майчино и детско здравеопазване вече повече от 12 години. Поддържам фейсбук страницата “Да растем здрави”, в която споделям актуална здравна информация от областта на педиатрията, но не само. Част съм от екипа на “Слънчогледи - училището за родители”, организираме обучения и уебинари за родители на различни теми от раждането на бебето до 1-ви клас.



Д-р Петкова наследихте ли професията си? Има ли в семейството Ви лекари, чиито пример сте последвали?


Не, в моето семейство няма лекари в предишните поколения и вероятно ще остана по-скоро изключение :) 



Някога мисли ли сте да напуснете България и да практикувате в друга страна? Какво Ви задържа тук?


Всъщност аз вече бях и се върнах - по-голяма част от съзнателния си живот до 26-годишна възраст съм прекарала в чужбина. В България ме задържа нуждата от големи промени в майчиното и детското здравеопазване и възможността да участвам в изграждането на една по-добра здравна грижа за нашите деца и техните деца. 



Има ли медицината романтична страна? Ако да разкажете ни за нея?


Никога не съм се замисляла. Работата с деца има много страни. Най-вече носи много надежда, защото децата боледуват различно от възрастните и по-често оздравяват напълно. Могат обаче и да ти разбият сърцето… 



Смятате ли, че нагласата на обществото към използването на телемедицина се промени след ситуацията, в която бяхме поставени в световен мащаб? 


Със сигурност в момента телемедицината запушва много от дупките и служи като буфер на претоварените здравни системи. Също така помага на хора, живеещи на големи разстояния от здравно заведение или в отдалечени населени места без достъп до здравна грижа. В много случаи може да оптимизира и работата на лекарите и да им даде възможност да са по-ефективни, например за разчитане на изследвания или предоставяне на второ мнение.



Използвате ли телемедицина в практикуването на професията си? Как?


Все повече използвам телемедицина, тъй като често ми липсва физическата възможност да се с срещна на живо с всички родители, които искат да се консултират с мен за децата си. В последната година, когато се наложи да оставам вкъщи през повечето време, за да съдействам на децата си с дистанционното обучение и да се грижа за тях, телемедицината ми даде възможност да остана във връзка с професията и пациентите си. 



Какво беше първото нещо, което си помислихте, когато чухте за Healthyco?


Помислих си, че това е много удобна възможност да събера онлайн консултациите си на едно място и да разделя личната от служебната комуникация :)



Кое е най-голямото ѝ предимство за Вашата специалност?


Предимството е, че често родителите имат въпроси, които не са свързани непосредствено със здравословното състояние на детето им в момента. Въпроси за растежа и развитието, храненето, определени дефицити на витамини и минерали и нуждата от прием на добавки, въпроси за двигателното развитие и поведението на малките бебета и деца. Може би най-честият от всички въпроси е “това нормално ли е?” Тези въпроси нямат елемент на спешност и могат да бъдат обсъдени спокойно в платформа за телемедицина, където и родителят, и лекарят, пишат в удобно за тях време и се налага всеки от тях да пътува, за да се срещнат. Така консултирам вече много семейства от далечни населени места в България, често в Англия и Германия, а днес имах видеоконферентен разговор със семейство от Ню Йорк! Понякога имат езикови, културни или други бариери, които здравната система поставя пред тези семейства и телемедицината може да помогне за едно по-голямо спокойствие, че се справят в ролята си на родители. 



Бихте ли ни дали конкретни примери, как точно работи Healthyco в педиатрията?


Телемедицината в областта на педиатрията - не знам как е в другите специалности - има една уловка. Изисква опит. Трябва да си чул 1500 кашлици и да си видял 1500 деца с температура, за да можеш с достатъчна степен на увереност да прецениш от какво се нуждае детето, ако всичко, с което разполагаш, са думите на майка му, запис на кашлица, евентуално лабораторни изследвания и видео връзка. Мога да кажа, че се чувствам достатъчно спокойна при работата си в платформата, но винаги си оставям опцията при съмнение да насоча детето за преглед.