← Back to results

Алергията - свръхчувствителност към безвредното - част 2

След като миналия понеделник Ви запознахме с алергиите и по какъв начин организмът ни реагира при срещата с алерген, както и научихме важни факти за хранителните алергии, е редно във втората част да се впуснем в още по-любопитни подробности не само за хранителната, а и за други видове алергии. 

Тежките хранителни алергии могат да бъдат животозастрашаващи. 

След поглъщане на хранителен алерген, човек с алергия може да изпита сериозна, животозастрашаваща алергична реакция, наречена анафилаксия. Това може да доведе до свиване на дихателните пътища в белите дробове, тежък спад на кръвното налягане и шок ("анафилактичен шок"), задушаване поради възпаление на гърлото. Навременното приложение на епинефрин (адреналин) с автоинжектор, когато се появят първите симптоми, може да помогне избягването на сериозни последици. Симптоми, които първоначално след поглъщане на храна алерген се класифицират като леки, не винаги се оказват по-малко сериозни. В действителност, ако не бъдат лекувани бързо, тези симптоми могат да станат по-тежки и за кратко време да доведат до анафилаксия. Симптомите на хранителни алергии обикновено се появяват в рамките на няколко минути до два часа след като човек яде храни, към които е алергичен. 

Алергичните реакции включват уртикарии, червена кожа или обрив, изтръпване или усещане за сърбеж в устата, подуване на лицето, езика или устните, повръщане или диария, коремни спазми, кашлица или хрипове при дишане, замайване или замаяност, подуване на гърлото и гласните струни, затруднено дишане, загуба на съзнание. 

Храни, които причиняват тези симптоми, трябва да се избягват и засегнатото лице трябва да се свърже с лекар или медицински специалист за подходящо тестване и оценка. Ако Ви определят като алергичен към конкретни храни, трябва да сте много внимателни с това, с което се храните. Най-лесният начин за такава самодисциплина е редовно да четете етикетите на храните, за да разпознаете опасните за Вас. Също така, при случайно поглъщане, трябва да се научи да разпознава рано симптомите на алергична реакция, да притежава адекватни познания и да предприема подходящи мерки за лечение. Ако знаете, че страдате от хранителна алергия и изпитате симптоми по време или след хранене, трябва незабавно да започнете лечение, ако симптомите се увеличат, да се свържете с бърза помощ незабавно.

Друга често срещана алергията е тази към прах. Хората, предразположени към алергия, произвеждат антитела от клас IgE (имуноглобулин Е) срещу широк спектър от протеини, присъстващи в околната среда, особено в сградите и домовете ни. В момента в развитите страни повечето хора могат да прекарат до 95% от времето си на закрито, като от своя страна тази промяна в житейските навици предполага промени в честотата на много хронични заболявания, особено респираторните алергични заболявания. Домашният прах е основният източник на алергени вътре в домовете ни и представлява сложна екосистема, съставена от смес от неорганични и органични вещества, включително човешки дермални люспи, влакна, гъбични спори, бактерии, вируси, полени, насекоми, дермални производни на животни, остатъци от храна, стайни растения и акари. Неорганичният материал, съдържащ се в праха, не предизвиква алергична сенсибилизация, докато съществуващият органичен компонент може да действа като дразнител или алерген. Чувствителността към алергени, присъстващи на закрито, е по-важна за развитието на астма, отколкото чувствителността към алергени на открито. 

Въпреки че, можете да сте алергични към едно или повече от органичните вещества, присъстващи в праха, домашните акари са основният източник на алергени в домашния прах, произвеждайки мощни алергени, способни да сенсибилизират и да предизвикат респираторни симптоми.

В някои случаи, алергията напълно изчезва, в други може да остане, но много симптоми могат да бъдат подобрени. Изчезването може да настъпи спонтанно след лечение, препоръчано от специалист. Има пациенти, които развиват толерантност към веществото, към което са били алергични с течение на времето, и не се нуждаят от специални предпазни мерки от него, както хората, които никога не са имали алергия към това вещество. При тежки алергии или такива, които не се облекчават напълно с друго лечение, лекарят може да препоръча имунотерапия с алерген или десецзибилизацията както я нарича д-р Тихомир Мустаков. Това лечение включва поредица от инжекции от пречистени алергенни екстракти, които обикновено се прилагат в продължение на няколко години. Друга форма на имунотерапия е таблетка, която се поставя под езика, докато се разтвори. Сублингвални (тези, които се поставят под езика) медикаменти се използват за лечение на някои поленови алергии. В нашия уебинар д-р Мустаков обясни, че е изключително важно за началото на провеждането на подобно лечение пациента да е в изолация от алергена, а имунната система да бъде ”спокойна”.

Важно е да се консултирате с лекар, ако имате симптоми, които смятате, че са причинени от алергия и сте приели лекарство без рецепта, което не ги облекчава. В случай че, получите тежка алергична реакция (анафилаксия), веднага трябва да наберете номера за спешна помощ (112) или отидете до спешен медицински кабинет. Която и опция да изберете, ако носите епинефрин с автоматично инжектиране, използвайте го веднага. Дори симптомите да се подобрят след инжектиране на епинефрин, препоръчваме да потърсите спешна помощ, за да сте сигурни, че проблемите няма да се върнат, когато действието на инжекцията изчезне.

В случай че, някога сте имали тежка алергична реакция или някакви признаци или симптоми на анафилаксия, уговорете час за преглед специалист алерголог или имунолог. Оценката, диагнозата и управлението на анафилаксията са сложен процес, който налага по-продължителн мониторинг на състоянието. Възможно е лекарят, с когото се консултирате да препоръча да бъде направен тест за установяване на алергията. Както каза д-р Мустаков ”много важна част от един преглед е назначаването и обсъждането на лабораторните изследвания” тъй като чрез тях ”може след това да се коригира диагноза и лечение”. 


Кожният тест е един от най-разпространените методи. Медицинско лице ”одрасква“ кожата и слага върху нея малки количества от вещества, които могат да бъдат потенциални алергени. В случай че, тестът се окаже положителен, мястото върху което е попаднало веществото ще се подуе. Друг метод е кръвният тест или още наричан специфичен кръвен тест за имуноглобулин Е, обикновено наричан "тест за радио алерго абсорбция" или "ИмуноКАР", измерва количеството на причиняващи алергия антитела в кръвообращението, известни като антитела на имуноглобулин Е. Кръвна проба се изпраща в лаборатория където могат да се анализират доказателства за чувствителност към възможни алергени. Според д-р Мустаков серумните кръвни тестове са по-подходящи когато говорим за много малки деца, тъй като те не се влияят от реактивността на кожата. Друг голям плюс, е че този метод може да улови и асимптомни алергии, с много ниски стойности на антителата. 

Това, което можем да направим сами е да предприемем превантивни мерки според вида на алергията, която имаме. Ето някои прости стъпки, които можем да следваме:

  • дори ако лекуваме симптомите на алергия, постоянно трябва да се опитваме да избягваме досег с алергена. Като цяло това е най-важната стъпка за предотвратяване на алергични реакции и намаляване на симптомите
  • да си водим дневник. Когато се опитвате да идентифицирате какво причинява или влошава алергичните симптоми, описваме дейностите, които извършваме, какво ядем, кога се появяват симптомите и какво помага да бъдат облекчени. Това ще помогне на нас и нашия лекар, за да бъде идентифициран по-лесно алергена.
  • важно е да носим медицинска предупредителна гривна. Ако сме имали тежка алергична реакция, използването на медицинска предупредителна гривна, за да покажем на околните, че имаме тежка алергия, е от голяма важност, тъй като е възможно да изпаднем в състояние, в което е невъзможно да обясним какво се случва с нас.

В днешно време технологиите са от голяма полза в борбата с това досадно, а понякога и опасно състояние. С помощта на телемедицината и интернет свързаните устройства за мониторинг специалистите могат да извършат от прости и бързи действия като идентифициране и анализ на симптоми до измерване на силата на алергични реакции и как се влияят от лечението. 

За още полезна информация за алергиите можете да следите блога и фейсбук страницата на Healthyco, където продължаваме с безплатните си уебинари на интересни здравословни теми.