← Back to results

Да намериш точния подход, който удовлетворява всички...

Представи се с няколко думи? 

Казвам се Стоян Дипчиков, по образование съм софтуерен инженер и през последните 15 години съм активно в сферата на дигиталните технологии. Съ-основател и продуктов директор на Healthyco.



Как се роди идеята за Healthyco? От къде дойде вдъхновението? 

Както при повечето смислени продукти в наше време идеята за Healthyco беше породена от нуждата. Преди няколко години Кирил Кандиларов, за пореден път, трябваше да помогне на свой познат да се свърже с лекар в Германия и да получи второ мнение относно здравен проблем. Процесът беше доста сложен и отне седмици. Тогава той се свърза с мен и заедно решихме, че бихме могли да дигитализираме цялата процедура. Съответно с това да намалим стреса и разходите, които костват на хората, за да получат медицинска консултация от лекари в страната си или в чужбина.



Има ли световна практика, която следвате при изграждането на платформата?

В по-голямата част от професионалния си опит, работя с бизнеси и предприемачи в Западна Европа, това ми даде доста добра основа и know how, което прилагам и в изграждането на продукта. От друга страна и двамата с Кирил сме предприемачи и комбинираме опита и наученото през годините в България, с практики използвани за развитие на дигитални бизнеси в Силициевата долина. Според мен, не е коректно да се следват “сляпо” световни практики, без да се вземат предвид спецификите на местния пазар.



До колкото разбирам целта е да се дигитализира здравеопазването. До къде смятате, че е стигнала нагласата на обществото свързана с телемедицината?

Наблюдението ми, е че тази сфера се радва на все по-широка приемственост от обществото. Пандемията и поредицата ,,локдауни’’ през изминалата година ни научиха, че всъщност много дейности и активности могат да бъдат извършени онлайн. Това резултира в много бързо възприемане на услуги като Healthyco и дори доведе до конкретни очаквания за тях в обществото. Не мога да кажа конкретно какъв е ръста на приемствеността към дигитализацията на здравеопазването, но съм убеден, че е в пъти по-висок сравнено с 2018-2019 г.



Смятате ли, че успявате да спечелите доверието на пациентите? Трудно ли се постига това? 

Това е едно от предизвикателствата на всеки бизнес, а когато става дума за човешкото здраве е още по-трудно. Разчитаме много на личното отношение към потребителите на Healthyco, според мен, това дава добавена стойност към една услуга. Аз самия съм постоянно на разположение, когато някой потребител има нужда от помощ, защото всички знаем колко е голям стреса, през който минава човек при наличие на здравен проблем. Целта на целия екип е да подхождаме с емпатия към нуждите на потребителите на платформата и да носим спокойствие чрез качествена и бърза услуга.



Като собственик на Healthyco имате много задължения и ангажименти. Коя е най-вълнуващата част от дейността Ви? 

Създаването! През целия ми професионален път до момента винаги най-вълнуващо за мен е било когато изграждаш нещо ново и идентифицираш стойността, която то дава на различните си потребители. В един дигитален продукт това е многопластов процес, в който има намесени редица участници. Особено когато говорим за платформа като Healthyco, където от една страна имаме пациенти, от друга лекари, а от трета бизнеси, като застрахователни компании, болници и т.н. Тогава всеки вижда стойността на продукта през своята призма и е много вдъхновяващо да намериш точния подход, който да удовлетвори всички страни.



Ако трябва да споделите само едно от предимствата на телемедицината, кое за Вас е най-значимото? 

Пести време и пари! С помощта на технологиите се скъсява дистанцията между пациентите и доставчиците на здравни услуги, било то лекари или цели болници. Това в контекста на човешкото здраве може да бъде животоспасяващо!



Какво би било Вашето послание към нашите читатели?

Бъдете здрави и не забравяйте да се усмихвате :) 




Как те обогати “приключението” Healthyco досега?

Хм... мисля че, за да обхванем всичко по тази тема трябва да напишем отделна статия само за това 🙂. Едно от най-важните неща, които мога да споделя, е че ми даде много добра и важна за мен перспектива към индустрия, която не беше толкова позната за мен преди. През последните години се запознах много добре със здравния сектор и какво е ключово за развитието на успешен продукт в сферата, не само в България ами и на международно ниво.



Кое е последното нещо, което наистина те впечатли в сферата на дигиталното здраве?

Една от иновациите, която много ме впечатли миналата година, е използването на виртуална реалност (VR) и обогатена реалност (augmented reality AR) за провеждане на сложни операции. Най-общо, това което ми хареса е страхотната комбинация между софтуер и хардуер, която резултира в специални очила, които се използват от хирурзи и наподобяват рентгеново виждане. Това което всъщност се случва, е че образите от компютърно томографска диагностика се наслагват върху реалния образ на оперирания пациент чрез специални AR очила. Така хирургът вижда “през” тъканите докато оперира и постига нечувана досега точност в работата си.