← Back to results

Д-р Георги Станулов от МЦ "Афродита" отговори на въпросите ни.

Онлайн консултация с д-р Георги Станулов През последната седмица, в рубриката ни "Попитай Хелтико", имахте възможност да зададете онлайн въпросите си на д-р Георги Станулов.

Нека кажем и няколко думи за нашия гост, който е част от акушеро-гинекологичния екип на Healthyco. Д-р Георги Станулов завършва с отличие Медицински университет София. След завършването си заминава за Гърция, където в началото е участъков лекар и специализант по Хирургия. След това работи в няколко болници, в които натрупва знания и умения относно хирургическите интервенции в специалността. Желанието за развитие отвеждат лекаря в Лондон, където придобива опит и знания по Фетална медицина, след което e сертифициран за извършване на пренатална диагностика. През времето д-р Станулов завършва и редица обучения по Гинекологична ендокринология, Здравен мениджмънт, извършване на колпоскопии и др. Към момента работи в МЦ "Афродита".


А сега ето и как акушер-гинекологът д-р Георги Станулов отговори на въпросите ни.



Н.П. : Бих искала да направя опити за забременяване. Какви изследвания трябва да си направя предварително, за да съм спокойна, че всичко ще бъде наред?

Няма как да се изследвате за всичко.Според мен, обаче е удачно да направите следните изследвания: 

1. Пълна кръвна картина – за да знаем, че не започвате бременността с анемия 

2.ТСХ и Пролактин – за да знаем, че щитовидната ви жлеза и хипофизата са добре. 3.Биохимични изследвания: АСАТ,АЛАТ за да знаем, че черния дроб е наред, Урея, креатинин за бъбреците, Глюкоза - скрининг за диабет. 

4. Можете да се изследвате и за вродени тромбофилии – понякога те водят до спонтанни аборти. 

Списъкът може да се продължи до безкрай, но според мен не е оправдано, защото наистина не можете да се изследвате за всичко.



Т.М. : От известно време ми се случва често да сменям и да се потя доста обилно и често се изнервям в съвсем обикновенни ежедневно ситуации, изследвах пролактин по препоръка на друг АГ, нивата са в норма. Какво бихте ме посъветвали?

Съветвам Ви да бъдете прегледана от лекар, като за начало бих ви насочил към ендокринолог. Едно изследване на нивата на ТСХ, според мен не е излишно.




Б.М. : Имам киста, която лекувам няколко пъти вече с различни антибиотици. Размерът и не намалява и до ден днешен въпреки стриктното следване на лечението. Смятате ли че трябва да се оперира?

Кистите на яйчниците (предполагам такава киста имате?) са различни видове и се лекуват по различен начин. При някои от тях (ендометриоза, дермоидна киста) се налага оперативно лечение. Антибиотиците рядко са удачен вариант за лечение на кисти на яйчника.



А.Г. : В продължение на няколко месеца времетраенето на настъпване на менструация се увеличаваше като към момента тотално изчезна. Посетих лекар, който ми изписа противозачатъчни, които са прогесторон. От както ги приемам няма менструация, но и определено започна да ми прилошава по няколко пъти на ден, възможно ли е да не приемам правилният хормон?

Възможно е. За регулиране на цикъла по скоро изписваме комбинирани противозачатъчни, отколкото чист прогестерон.



К.В. : Полижинакс, може ли да се приема по време на бременност ? 

Не



Г.С. : Имам изключително болезнена менструация, понякога се е стигало до там да ми посиняват устните и да губя съзнание, правила съм прегледи, изследвания и цитонамазка, всичко е наред според лекарите. Мога ли да направя някакво по-специфично изследване, за да разбера имам ли проблем?

Не просто може, а трябва. Това определено не е нормално. Трябва да се направят прегледи и да Ви се предпише терапевтична схема.



К.П. : Имам бебе на 8 месеца, кърмих го до 6 месец, след това кърмата спря от самосебе си, след колко време трябва да отида на преглед, за да видя дали всичко е наред? При гинеколога ли да отида или трябва да посетя мамолог?

Профилактичен преглед обикновено се прави 40 дни след раждането и после веднъж годишно. При мамолог, ако нямаме някаква причина (например роднина с рак на гърдата или наличие на кисти), прегледът обикновено също е веднъж годишно.



И.Г. : Пия противозачатъчни от 10 месеца, няколко пъти ми се е случвало да пропускам хапче, това повлиява ли на хормоните ми? Какъв съвет ще ми дадете ако отново ми се случи да пропусна? Да го изпия ли след като свършат останалите?

Имайте предвид, че ако изпуснете хапче – противозачатъчния ефект не е гарантиран. Не се налага да го пиете след останалите.



Един от най-важните аспекти от пълноценното здраве на жените е именно правилното функциониране и здраве на репродуктивната им система. Ако смятате, че имате проблем и д-р Георги Станулов е специалистът, на когото ще се доверите, можете да го намерите в платформата ни. Нужно е само да свалите приложението за iOS или Android и да запишете час за онлайн консултация. Или да направите писмена консултация през сайта ни.

Не отлагай, днешните ти действия, могат да бъдат определящи за един по-пълноценен живот!