← Back to results

Как нашият дерматолог Д-р Ибрахим отговори на въпросите на нашите последователи

Преди няколко седмици нашите последователи онлайн имаха възможността да зададат техните въпроси към Д-р Теодора Ибрахим част от талантливият дерматологичен екип достъпни за онлайн консултация в Healthyco. Преди да пристъпим към конкретните отговри ето и малко полезна информация за Д-р Ибрахим. Тя е доктор специалист с 18 годишна практика в областта на дерматологията и естетичната медицина. Завършила медицина в София и Дамаск (Сирия), Д-р Ибрахим извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни заболявания от различно естество. В допълнение извършва различни естетични процедури като: инжектиране на ботокс, различни филъри, мезотерапия, плазмотерапия, поставяне на мезоконци, премахване на вирусни брадавици и папиломи, и много други процедури.

Ето и как специалистът дерматолог отговори на Вашите въпроси.

П. К.: Възможно ли е филърите и ботоксът да вредят на здравето? Колко дълго действат и предизвикват ли алергична реакция? 

Имайки предвид факта, че ботокса е невротоксин и е възможно да предизвика алергична реакция, но разбира се, когато процедурата бъде извършена в сертифицирана клиника от специалист със съответната компетентност, риска е сведен до минимум. При филърите ситуацията е подобна, въпреки че са на основата на хиалурона, който се съдържа нормално в организма, тъй като концентрацията му е завишена многократно са възможни нежелани реакции.

В случай че, ботоксът или филърите не са поставени правилно, неминуемо това води до странични ефекти, които в повечето случаи причиняват голям дискомфорт в потребителите.

 

З. Л.: Почистването на кожата на лицето, което се извършва в козметичните салони достатъчно щадящ метод ли е? Почистването на порите след отварянето им с пара и инвазивната работа на козметика нанасят ли вреди? Това ли е методът, който препоръчвате за почистване на порите на лицето?

При този метод порите значително увеличават размери си, а това от своя страна води до появата на по-големи ,,черни точки”. От друга страна, при използване на тази процедура, за почистване на акне се стига до възпаления и сериозно влошаване на общото състояние на кожата. Моята лична препоръка е почистването да е щадящо и повърхностно, и да не се прилага когато има възпаление на кожата.


Д. С.: На коленете и на лактите имам тъмни петна подобни на синки. Възможно ли е да бъдат третирани с някакви кремове, за да изчезнат?

Най-подходящите кремове, които могат да бъдат използвани при подобни петна, са такива, които съдържат алфахидрокси киселини, като плодовата киселина. В подобни случаи, могат да бъдат използвани и някои видове лазери.


А. П.: При комбинирана кожа с леки зачервявания, удачно ли е да се използват серуми и ако да, какви?

За да сте сигурни, че правите най-доброто, когато се грижите за кожата си, е препоръчително да се консултирате със специалист, който да направи оценка на типа и състоянието на Вашата кожа и да препоръча правилните продукти. По описаното от Вас, може да прилагате серуми, които съдържат хиалуронова киселина.


В. Д. Ч.: Kои от продуктите за почистване на лицето са най-благоприятни и щадящи кожата на лицето?

Най-щадящият продукт за почистване на лицето е мицеларната вода. На пазара се предлагат много марки, от които можем да избираме според типа кожа.


К. П.: Полезна ли е детската мицеларна вода за ежедневно почистване на децата, като е без отмиване?

Когато отсъстват клинични причини, които налагат използването на един или друг продукт, при нежната детска кожа се препоръчва използването на чиста вода и сапун, съобразен с възрастта на детето.



С. И.: Какви продукти са подходящи за след изгаряне от слънце и по-специално, такива които всеки би могъл да открие в дома си: хранителни продукти, билки?

При изгаряне, причинено от слънчеви лъчи, препоръчвам третиране на засегнатите участъци с компреси от смрадлика и/или лайка, но за да бъдат избегнати усложнения следствие изгарянето е добре да третираме и с крем, който съдържа пантенол.


Ц. Г.: Какво препоръчвате за хидратиране на бебешка кожа - продукт тип олио или лосион за тяло?

От изброените препоръката ми е да бъде използван продукт тип олио. 


Д. Ц.: Колко често е добре да правим професионално почистване на лицето?

При професионалното почистване всичко зависи от типа кожа. Когато кожата е мазна процедурата е добре да се прави на всеки два месеца. При нормална кожа в края на всеки сезон. При проблемна кожа е по-добре да не се прави.


Е. З.: Серумите за лице,които се предлагат, комбинират ли се след това и с крем-дневен/нощен ? С околоочния крем трябва ли и клепача да се маже?

Повечето серуми се комбинират с крем, като е хубаво, той да бъде от същата серия. 

Да при околоочните кремове, трябва продуктът да се нанася и на клепачите.


Анонимен: Има ли хранителен режим, който трябва да се спазва по време на мезотерапия?

Не, не е нужно да се спазва режим при мезотерапия


Анонимен: Безопасно ли е използването на ботокс, за спиране потенето? 

В зоната под мишниците, процедурата е напълно безопасна, като получения ефект е задоволителен. 

В зоната на дланта, трябва инжектирането да е изключително и прецизно, за да се избегне засягането на мускул, тъй като това е възможно да доведе до парализа на ръката.

При нужда от онлайн писмена или видео консултация с Д-р Теодора Ибрахим не се колебайте да я потърсите в профила ѝ онлайн - https://drhealthyco.com/physicians/477 или в нашите приложения за iOS и Android.