← Back to results

Страхът - от защитна реакция до сериозен проблем

Какво е паник атака?

Паническите атаки представляват внезапен страх, който е придружен със силни физически усещания, в момент, в който няма реална опасност или видима причина. Паник атаките могат да бъдат изключително страшни за хората, които преминават през това състояние. Те могат да причинят загуба на контрол, усещане наподобяващо сърдечен удар и дори чувство, че ще настъпи смърт. При повечето хора паник атаките са еднократно или най-много двукратно преживяване, което отминава след като дадена стресова ситуация, която го провокира, бъде разрешена.

Сами по себе си, паник атаките не са животозастрашаващи, но биха могли да бъдат изключително травмиращи и това до голяма степен да влоши качеството на живот. Тук добрата новина е, че правилно проведеното лечение, може да бъде много ефективно и в повечето случаи да остави тези състояния един неприятен спомен в миналото.

Каква може да бъде причината за появата на паник атаките?

Отговорът на въпроса защо се появяват паник атаките все още е неизвестен, но са познати редица фактори, които могат да ги предизвикат - генетична предразположеност, високи нива на ежедневен стрес, индивидуални характеристики като по-висока чувствителност към негативните емоции и други. Поради липса на очевидна опасност, при появата на атаката е трудно да определим защо тя съществува. Симптомите на паническо разстройство обикновено започват в късна юношеска или ранна зряла възраст и засягат повече жените, отколкото мъжете. След редица изследвания са установени рискови фактори вследствие, на които, в повечето случай се стига до състояние на паническа атака – преминаване през травматично събитие, като физическо или сексуално насилие, тежко заболяване или смърт на любим човек, прекомерна употреба на тютюн или кофеин и основополагащи промени в живота, като поява на нов член в семейството или развод.

Какви са симптомите?

Най-често паник атаките започват внезапно, без предупреждение. Те могат да връхлетят по всяко време: докато пазарувате, работите, шофирате или пък сте в среща, дори по време на сън, като пристъпите на паника могат да бъдат случайни или пък чести. Умората и изтощението, които се усещат след преминаването на атаката, са следствия на множеството симптоми, които обикновено продължават до няколко минути. Те могат да бъдат сърцебиене, изпотяване, силно усещане на задух, горещи вълни преминаващи по цялото тяло, остри коремни спазми, тремор, чувство за силна болка в гърдите, замаяност, изтръпване на ръцете и краката и силно главоболие. Симптоматиката се появява вследствие на чувство за опасност или предстояща гибел. Един от най-лошите аспекти на паник атаките е интензивният страх от тяхното повторение. Този страх може да бъде толкова силен, че да доведе до целенасочено избягване на обикновени ежедневни ситуации, в които биха могли да възникнат.

До какви усложнения могат да доведат?

В случай че не бъдат лекувани, атаките могат да засегнат почти всички области на живота. Възможно е да бъде изпитан толкова голям страх да не се повтори повече пристъпа, че това постоянно състояние да превърне нормалното ежедневие във физически, психически и икономически проблем – например затваряне у дома и изолация, отбягване на места провокиращи безпокойство поради страх, че няма възможност за бърз изход, зависимост от други хора, поради нуждата от придружител при излизане от вкъщи. След подобни преживявания при пострадалите се наблюдава прекомерна консумация на алкохол или други вещества, състояния на депресия, и други психични разстройства, мисли за самоубийство, прибягване до чести медицински грижи за потенциални здравословни проблеми, както и поява на специфични фобии.

Кога трябва да потърсим специалист?

Колкото и неприятни да са паник атаките те не застрашават живота ни. Но ако смятате, че имате симптоми на паническа атака, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро. Колкото и безобидни да изглеждат тези състояния е изключително трудно да бъдат контролирани самостоятелно и в случай че не бъдат правилно терапевтирани могат да се влошат значително. Симптоматиката наподобява други сериозни здравословни проблеми, като например сърдечен удар, поради този факт е изключително важно да бъда проверено състоянието, за да е сигурно каква е причината за появата му.

Как може да се предпазим от появата на пристъп?

Тъй като причините за поява на паник атаки са строго индивидуални, няма универсален метод, за да бъде избегната атаката. Все пак може да се следват няколко препоръки, които биха ни предпазили от повтарящи се пристъпи. На първо място е изключително важно да бъде потърсена помощ възможно най-скоро след първата поява на паник атака, за да бъде избегнато влошаване на състоянието и увеличаване на честотата. В случай че е планирано лечение, то трябва да бъде следвано стриктно, за да не се влошат симптомите на атаката. Според проведени проучвания редовната физическа активност намалява безпокойството и стреса, които са сред водещите причини за поява на паническите атаки. 

Как да помогнем на някой, който получава пристъп на паника? 

Паническата атака трудно би била разбрана от хора, които никога не са я изпитвали. Когато наблюдавате подобен пристъп, първосигнално ще дадете съвет за запазване на спокойствие след което ще зададете куп въпроси както например: Какво се случва? или Какво чувстваш?. Подобен съвет или въпрос дават усещане за несигурност, която води до още по-голяма тревожност.

Вместо това, има няколко похвата, които биха помогнали, за по-лесното справяне с кризистната ситуация. На първо място, останете до преминаващия през паник атаката, за да не рискувате да се влошат симптомите. Следващата стъпка би било добре, да са дихателните упражнения – насърчете дълбоки вдишвания през носа за пет секунди, след което издишвания през устата отново за пет секунди. Постарайте се да насочите вниманието на човека към нещо различно паник атаката например накарайте го да Ви опише в детайл три заобикалящи предмета или да брои от 100 до 1. Постепенно насочете вниманието към тема, която би разсеяла от тревожните мисли.

И най-вече запазете самообладание и бъдете търпеливи, възможно е тези методи да не прекратят веднага пристъпа, но с тях със сигурност ще спомогнете симптомите да отшумят.

Ако имате някой от симптомите описани по-горе, не се колебайте да се свържете с психотерапевтите практикуващи в Healthyco. Ние предоставяме лесен и удобен начин за своевременна видео консултация с точния медицински специалист. Нашият екип от опитни психотерапевти е в готовност да направи ефективна и прецизна диагностика на състоянието, в което се намирате и да подпомогне справянето с проблемите, които Ви тревожат.

Healthyco е платформата, на която можете да се доверите!