← Назад към резултатите

Как проблемите в семейството се отразяват на работата ни

Днес семейният терапевт Владимир Димитров ще ни разкаже повече по темата как стресът в семейната среда, може да повлияе на представянето ни на работното място. Вижте какво сподели той за нас:



Всички имаме стрес в семейството, който може да е свързан с децата, родителите или партньора ни. Ако ние не си даваме сметка за този стрес, той може сериозно да повлияе на нашата работа и отношенията на работното място, особено за работещите жени. Как изглежда този семеен стрес и как да се справим с него? 

Има две основни неща, които се случват в семейството и оказват влияние върху начина по който работим. Първото от тях е притеснение за член от семейството заради болест или социален проблем. Може да се тревожим за детето си, заради някаква опасност на път за училище, заради медицински проблем или сериозно забавяне. Това са най-честите стресови  ситуации, които родителите "носят" на работното място, и конкретно майките. Тези проблеми разсейват ума на родителите и така отклоняват внимание им към работата. Някои родители споделят, че имат нужда да стоят близо до телефона  си, защото може да се обадят децата им, които се боят да не бъдат нападнати на път от училище към дома. Може да имате също притеснение за възрастни родители или проблеми със здравето на друг близък - например лекарите са открили рак на съпругата ви, а тя е на 30 или 40 години. Друга причина за тревога, която отвлича вниманието може да бъде откриване на  животозастрашаваща или хронична болест, мисълта какво лечението и изхода от него. 

Друга причина свързана със семейния  стрес може да е проблем във взаимоотношенията. Партньорът ти, който иска развод, или разкриване на изневяра или даже сериозен скандал. Не е задължително да си женен, за да изживяваш такъв проблем.  Той може да е причинен от разочарование от някого, с когото си излизал за малко, но си имал надежди и очаквания. Но когато това разочарование стане, хората го "носят" на работното си място. Ефектът върху вниманието по време на работния процес може да бъде краткосрочен или дългосрочен в зависимост от продължителността на връзката.


Неосъзнатото влияние, което оказва семейния стрес върху работата

Възможно е ние да не осъзнаваме какво влияние на нашето работно място оказват тези видове стрес. Ако сте зает с много грижи вашата концентрация е намалена, дори паметта и възможността за отговор. Може да кажете след това: "О, наистина ли казах това? Днес ли е крайния срок за това?".

Възможно е и вашето ниво (граница) на търпимост да е по-ниско, да сте по нетърпелив или раздразнителен. Например, ако има някой в работата, който Ви дразни - или ако мога така да се изразя, те се движат по начин, който не пасва на вашето движение - но Вие сдържате това усещане и никога не показвате раздразнение. Но вашата толерантност към тези хора сега е по-ниска и може би няма да може да скриете раздразнението си. Възможно е да отговорите по-сприхаво към някой колега или подчинен, който е направил грешка. Може да  имате по-къс "фитил" отколкото по принцип имате. Така че, е изключително важно да внимавате за тези неща. Една раздяла може да влоши отношенията на работното място и да създаде ненужни конфликти.


Някои начини за помощ

Какви са начините за справяне със семейния стрес на работното място?

Едно от нещата е да кажете на хората, които чувствате близки на работното място, на вашия шеф или някой, който отговаря за вас, че се намирате под голямо напрежение вкъщи. Не е добра идея да давате детайли какво се случва вкъщи: "имахме ужасен спор, аз казах така, а после и тя каза така..." - не е нужно да персонализирате съдържанието. Просто кажете на колегите, че в момента вкъщи имате някакво напрежение. Например : "Виж, искам да ти споделя, че съм малко "извън играта" днес, защото както знаеш родителите ми не са много добре и трябва да ги проверявам". Това може да изгради повече разбиране, дори и ако шефа ти дойде и каже: "Виж зная, че си в труден момент, но това наистина ми трябва за днес", поне изразява някакво разбиране. Чувството, че те разбират всъщност помага на стреса. Когато има някой, който се отнася към теб с внимание и разбиране, когато си под стрес, подобрява начина на работа. 

Друго средство е текстовото съобщение. Сега не е като преди години, когато единствения начин за комуникация беше по телефона. Например, ако ви трябва преглед за възрастен родител, може да се обадите на лекаря през почивката и да помолите неговия офис за потвърждение със съобщение. Сега технологията позволява планирането да става много по-лесно. Много хора не използват техните работни компютри за лични цели, за тях техният телефон е компютър за лични цели. Получаването на съобщения през почивката може да те освободи от притеснението и ти позволява  спокойно да продължиш работа си.



Нека добавим, че не на последно място, онлайн консултациите със специалист могат да бъдат бърз, ефективен и неангажиращ метод за бърз “отдушник” на напрежението. Много по-лесно е да си запазите час и да си поговорите с психотерапевт, друг вид консултант или коуч в обедната си почивка.

Тук може би е моментът да се обърнем и към работодателите. Ако има напрежение на работното място, то моментално се отразява на работния климат. Дали проблемите ще са от семейно или от друго естество, това неминуемо повлиява на организацията. 

Помислете за компанията си! Свържете се с нас, за да Ви разкажем повече нашата ,,Програма за подпомагане на служители”. Чрез нея ще можете да подобрите продуктивността и ефективността на бизнеса си!