← Назад към резултатите

Яна Данаилова - ДА СЕ РОДИШ ПОВТОРНО ЧРЕЗ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Яна Данаилова е нутриционист, специалист по здравословно хранене и преподавател по йога!

За Яна превенцията и профилактиката на заболяванията се изразяват в здравословния начин на живот и хранене. Насока, в която за нейна най-голяма радост, обществото все повече опитва да ангажира вниманието си.




Насоката, в която е съсредоточила усилията си в момента е здравословното хранене на децата. Мисия, която смята за абсолютно възможна. Към нея я е подтикнала статистиката, която показва все по-висок процент на затлъстяване и алергии сред подрастващите. 

 


Наследихте ли професията си? Има ли в семейството Ви нутриционисти, чиито пример сте последвали?


Не. Интересът ми към здравословното хранене датира още от тийнейджърските ми години, когато, както всяко момиче, така и аз изключително много се вълнувах от начина, по-който изглеждах. Ето защо спортувах активно и се се опитвах да се храня здравословно. Разбира се от висините на своите 16-17 години. Любовта и интересът ми към здравословната храна не утихнаха с годините, даже напротив. Макар да бях посветила кариерното си развитие на маркетинг, икономика и финанси аз не преставах да чета и да се образовам. Родителството ми, сблъсъкът с алергиите на децата ми и най-вече желанието да отгледам здрави деца задълбочи този ми интерес. Поредица от лични събития провокираха решението ми да се откажа от корпоративната кариера и да рестартирам живота си, като се посветих на здравето, здравословното хранене и йога. Това кардинално решение за мен взех на 33 години, точно на Христова възраст, и намирам решението си за повратно за мен в положителен смисъл. Сякаш се родих повторно, защото сякаш открих пътя си. 





През годините завършва редица курсове и специализации в чуждестранни и български образователни институции. Ето и някои от тях - курс по Нутрициология към Софийски университет, квалификация Биоенергия и биокибернетика на човека към Българска Академия на науките. Към момента защитава три магистърски програми по Физиология на животните и човека към Софийски Университет и Мениджмънт на храните и храненето и Здравен мениджмънт в Висше училище по Агробизнес и развитие на регионите. Тя е председател на Сдружението на нутриционистите в България. Организира редици дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие.

 

Коя беше най-голямата трудност по пътя към реализацията Ви като нутриционист?


Няма как да крия, че да започнеш всичко от самото начало е трудно. Когато седнах за първи път на студентската скамейка лекциите ми по физиология на човека изпитах културен и езиков шок. Имах чувството, че преподавателите ми говорят на чужд за мен език. Но с много усилия и упоритост навлязох в дебрите и терминологията на човешката физиология и до ден днешен продължавам непрестанно да уча. 


Смята че, нейната житейска мисия е да запознава обществото със здравословния начин на живот, знания придобити както с много богата следдипломна квалификация, така и с личен опит.  В публичните и персонални консултации, които дава страстно защитава тезата на Хипократ ,,И нека храната бъде наше лекарство и лекарството наша храна”.


Дайте дефиниция за призвание? 


Да откриеш своето призвание е професионално да се развиваш в областта, която емоционално духовно, ментално и психически е в абсолютен резонанс с твоята същност, цели, мечти и събития. Когато човек се развива в унисон в своето призвание, когато приема своята работа като удоволствие и предизвикателство, като възможност за себеизява и себенадграждане, а не като труд. 


Какво за Вас означава да си нутриционист?


Нутриционист е квалифициран специалист по здравословно хранене, който чрез личен пример и експертиза промотира здравословния начин на живот и хранене сред хората. Нутриционистите могат да работят в екип с лекуващ лекар при изготвяне на специализирани хранителни планове при хора с клинична картина.


Имало ли е момент, в който сте се питали : Защо да продължавам да бъда нутриционист? 


Не! Аз вярвам, че моята житейска мисия е да вдъхновявам хората да живеят и да се хранят по-здравословно и се радвам и работата ми ми носи истинско удовлетворение. Да наблюдаваш как хората преоткриват своя път към здравето със силата на добрата храна е изключително мотивиращо и вдъхновяващо и всъщност е най-голямата ми награда!


Към Яна можем да се обърнем, в случай че имаме нужда от изготвяне на хранителен и/или двигателен план. Тя с най-голямо удоволствие ще ни помогне да забавим процесите на стареене в тялото си и да повишим качеството си на живот чрез здравословни навици и практики. Своите знания и опит тя споделя с нас и чрез своята рубрика ,,Моите рецепти”, която ни позволява да надникнем буквално в кухнята ѝ. 





Има ли нутрициология романтична страна? Ако това е така, разкажете ни за нея?


Разбира се! Всяка житейска история е уникална! Всеки човек е вселена! Храненето на всеки един от нас е изключително лична и интимна част от живота ни. За да спечелиш доверието на един човек, за да той/тя ти довери най-съкровеното си и помоли за помощ е нужно много повече от професионализъм. Нужна е душа! Нужни са човечност, хуманност, откритост, съпричастност и любов! Хората усещат добронамереността и отдадеността и се доверяват, когато се почувстват спокойни, разбрани и подкрепяни. Какво по-романтично от това да изградиш стойностни човешки взаимоотношения на доверие и уважение с всеки човек, с когото работиш?


Смятате ли, че може да се промени виждането на съвременното общество относно здравословното хранене? Какъв съвет бихте дали на младите нутриционисти?


Да! Вярвам! Хората стават все по-осъзнати и отговорни към себе си! Внимават в изборите си на храна и наистина възприемат храната като един от ключовите детерминанти на човешкото здраве. Моят съвет към всеки млад специалист в областта на нутрициологията е простичък! 

Practice what you preach! /Практикувайте това, което проповядвате/! Това е единственият начин да бъдете успешни и да допринесете за развитието на професията в България.




Използвате ли телемедицина в практикуването на професията си? Как? Кое е най-голямото и предимство за Вашата сфера? 


Да. Живеем в бурни времена. Дори и преди налагането на социалната дистанция, хората страдаха от липса на време и често предпочитаха онлайн комуникацията, доколкото тя е възможна що се касае до консултации относно техния здравословен статус. Предимствата й са свързани с пестенето на време, точността на записаните часове, удобството да провеждаме срещите от всяка точка на България и света. Разбира се, нищо не може да замени личния контакт, прегледът на лекар също е присъствено задължителен, но последващата комуникация може спокойно да се осъществява с не по-малко лично отношение, внимание и експертиза благодарение на напредъка на високите технологии, които ни позволяват в реално време да бъдем макар и разделени - реално заедно!



Да водим здравословен начин на живот не е начинание, което може да бъде постигнато за ден. Имайки правилния другар, стъпка по стъпка можем да постигнем физически и психически баланс в тялото си. Подборът на здавословни заместители на храната, която обичаме е основополагащо, за достигане на цялостно здравословно състояние.

Възможно е да си опитвал многократно , а може би пък прочетенето тук те монивира да бъдеш по-здрав! Ако смяташ че, Яна Данаилова е специалистът, когото търсиш, за да преоткриеш едно по-пълноценно и по-здравословно бъдеще, консултирай се с нея в платформата ни или изтегли приложенията за iOS и Android.