← Back to results

Кардио Проследяване

Домашно кардио проследяване и последващи онлайн консултации с кардиолог/специалист в областта. Най-добрият и удобен за Вас начин за превенция на хипертония и други заболявания на сърдечната система.

Вече можете да използвате Healthyco, за да въвеждате история кардиологични показатели и да комуникирате с Вашия проследяващ кардиолог. Бързо и лесно, без да напускате удобнството на своя дом и да водите неудобни статистики с лист и химикал, които да носите при консултации с лекаря.

За да активирате пакет Кардио проследяване през Healthyco трябва да изберете броят консултации, които бихте искали да проведете с нашия проследяващ кардиолог - д-р Александър Носиков.

Пакет "Кардио проследяване в Healthyco" с включена 1 консултация на стойност 35 лв.

Пакет "Кардио проследяване в Healthyco" с включени 3 консултации на стойност 96 лв.

Пакет "Кардио проследяване в Healthyco" с включени 5 консултации на стойност 143 лв.

Домашното мониториране на артериално налягане (АН) е от изключително значение за практиката на всеки кардиолог.

Всеки пети пациент има т. нар. хипертония на “бялата престилка”, при която се наблюдават високи стойности на АН по време на визитата при лекар, а при измерване в домашни условия няма отклонения в показанията. Част от пациентите проявяват т. нар. “маскирана” хипертония - за такъв тип говорим, когато стойностите на АН са в норма при преглед в лекарски кабинет, докато при измерване извън него се наблюдават завишени показатели. В друга част от случаите пациенти измерват инцидентно високо АН, когато не се чувстват добре и това се отразява на общото им състояние.

Най-добра преценка за обичайните стойности на АН може да бъде направена при систематични последователни измервания. За тази цел специалистите кардиолози препоръчват поне 7 дни наблюдение - сутрин и вечер, като при възможност според тях е добре да се правят по три последователни измервания през няколко минути.

Кардиолозите съветват при измерване на АН да се спазват следните препоръки:

  • Пациентът да е спокоен, отпочинал и да няма позиви за уриниране
  • Пациентът да не се е хранил, пил кафе или пушил цигари
  • Измерванията да се правят, когато пациента е седнал на стол с твърда облегалка, а ръката е подпряна на маса или бюро

Спазването на посочените препоръки позволява стандартизация на измерванията и дава възможност за документиране на дългосрочна тенденция в стойностите на АН при всеки пациент. 

Проследяването на АН позволява на лекуващия кардиолог да прецени дали даден пациент е хипертоник, а при вече диагностициран такъв може да се направи оценка на контрола на АН.

Този метод на проследяване на АН е предпочитан от много лекари, защото има предимство пред другия широко използван - Холтер АН. Това се дължи на факта, че обхваща много по-дълъг период от време (измерването с Холтер АН е с продължителност 24 ч.).