← Back to results

Как нашият педиатър д-р Ели Китанова отговори на въпросите на последователите ни.

Като родител всеки е имал моменти на съмнение дали прави най-доброто за детето си. Световната пандемична обстановка ни постави пред голямо предизвикателство. Достъпът до медицинските консултации на най-малките пациенти, беше ограничен, което накара голяма част от родителите да потърсят съвет за нещата, за които се колебаят, в интернет пространството. Това понякога може да бъде изключително трудна задача. В морето от информация, до която имаме достъп е нужно да имаш способността да отсееш тази, на която наистина да се довериш. Нашият специалист д-р Ели Китанова, с която работим съвместно в сферата на педиатрията, отговори с умиление на въпросите, които зададоха нашите последователи. 


T. П.: Имам бебе на 7 месеца , започнах захранване на 6 навършени месеца, към момента за месец успях да заместя 2 хранения- обедно (зеленчуково-месно пюре) и следобед (каша с плод), кога е най-добре да въведа и попарата за закуска и тя да замени хранене?

Десет дни след въвеждане на последното хранене може да се включи попара. Не бива да се въвеждат по две-три нови неща наведнъж. Първите два-три дни въвеждането трябва да бъде плавно въвеждане, в по-малки количества.


А. Г. Т.: Имам бебе на 2 месеца и има млечни корички по главата и веждите,как да ги махна? Купих едно гелче, което ни изписаха, но много се зачерви и плака!

Тези млечни корички са обичаен проблем във възрастта, при някои са по-изразени - те предполагат да бъдат премахнати чрез разресване, но за да не се травмира бебето участъците трябва да бъдат напоени с бебешко олио обилно, след къпане омекват и тогава мястото се разресва с бебешко гребенче. Премахването им може да изисква повече от един ден , като когато са повече процедурата се повтаря два-три пъти. Когато са много масивни се дава препарат, който се нанася от 30 минути до 2 часа преди къпане, като се пазят очите и отново се разресва. Нормално е да има зачервяване след изресването, което може да се тушира с джинджира алба бебе, като е важно да не се пръска директно върху лицето и главата


А. М.: Имам дете на 1 година и 3 месеца, до преди 2 месеца си хапваше всичко с голям апетит, от тогава насам отказва да опита всякакъв вид готвено и супа, яде предимно домат, хляб и млечни и тестени неща, както и всякакви плодове. Бихте ли ме посъветвали как мога да се справя с този проблем?

Нормално е детето да харесва различни неща, особено ако се случва през лятото, когато апетита намалява. Няма нищо притеснително. Не е нужно детето да се насилва. След месец- два може да опитате отново с приготвена храна и супи.


И. Т.: Имам бебче на 7 месеца и половина. Захранена е, но няма заместено хранене. От около две седмици изхожданията и са 90% под формата на барабонки. Няма значение какво. Изхожда се от 2 до 5 пъти на ден. Трябва ли да спра захранването или да предприема нищо друго? И вечер преди лягане не иска да пие мляко (АМ), пие малко и почва да реве и се дърпа. На какво може да се дължи това? 

На седем месеца бебето трябва да приема разнообразни зеленчуци, плодове под формата на пюрета и каши. Трябва да има въведени 4-5 меса пилешко, пуешко, заешко, телешко, риба. Ако не ги приема е възможно да има запек. От зеленчуците се препоръчва тиква, от плодовете круша и синя слива.

Да бъдат заместени поне три хранения. Моята препоръка е да смесвате вечер по 30-40 мл плодово пюре на 120 мл мляко.


Н. П.: Бебчо е на 6++, захранвам го от почти месец. Въведени са тиква, тиквичка, картоф, сладък картоф, карфиол, слива, ябълка, жълтък, пащърнак, броколи. Ядеше домашни пюрета, за 4 дни давах купешки докато бяхме на море. После пак продължихме с домашните, но от 3-4 дни се мръщи, яде 60 грама и отказва, днес дори 1 лъжица не иска, тръшка се, плаче и се бие. Вчера дадох купешко тиква и сладък картоф и го изяде на 1 дъх, днес същото, но домашно и изобщо не яде, доливах вода да е течно, пак не иска. Зъби няма, заместено хранене също, вода пие 30 мл със зор за цял ден. Какъв съвет ще ми дадете?

В тази възраст може и въобще да не пие вода, нужното количество се поема от млякото или кърмата. До десет месеца да се приемат готови бебешки пюрета, защото отговарят на всички стандарти на СЗО. След термична обработка са обогатени с всички витамини и минерали за тази възраст. Няма нищо притеснително бебето да харесва готова бебешка храна. Да се купуват от разнообразни фирми, смело да се дават купени пюрета - да нямат добавени сол, захар, глутен (до 6-7 месец).

Не е нужно да се вкарат всички зеленчуци, за да стигне до плодовете. Могат да бъдат въведени 3-4 зеленчука, след това 2-3 плода, след което оризова каша и е последствие месо.

След като бъдат заместени три или четири хранения може да увеличи приема на вода, но не е задължително.


П. А.: Имам син на 2,3г . Много е злояд , не хапва почти нищо . Яде 5-6 неща и то по малко . За сега наддава нормално , но се тревожа ,че повече от 1г е така . Как да засиля апетита и интереса му към храната ?

В тази възраст децата обикновено се хранят с три основни хранения, и леки закуски сутрин и следобед. Между тези моменти да не се дава нищо за хранене (солети, бисквити ...), както и течности. Да сяда на масата на възрастните и да се храни заедно с тях, като храната е приготвена без сол и т.н. (здравословно). Добре е да оставите детето да се храни само, като по време на хранене и да не гледа таблети, телевизори, както и да не бъде насилвано.


К. Г.: Моето бебе е на 5 месеца, мога ли на тази възраст да го сложа да си играе в бънджи? 

Не, не е подходящо. Бънджи може да се ползва след 7-8 месец и то рядко, не трябва да е основен начин за поддържане на двигателна активност. Децата е добре да се учат да се движат, като се оставят на широко и безопасно място, без помощни средства.


Е. Ц.-С.: Имам син на 2г. и 2м. От месец октомври миналата година през 3 месеца лекуваме стафилококи в носа. Пи антибиотик 10 дни през месец октомври, 10 дни през месец януари, 10 дни през април и преди няколко дни приключи поредния антибиотик. През месец април направи и гърч от висока температура. Всеки път има температура, червено гърло, хрема и кашлица. Всеки път пускаме микробиология и всеки път се изолират стафилококи. Всички у дома пуснахме микробиология и открихме кой му ги връща всеки път. Към момента пи 5 дни Сумамед, 5 дни капки Цилоксан в нослето и 10 дни вече Бактробан. Инхалации с физиологичен разтвор, имуностимулант, пробиотик и промивки с Тонимер. И въпреки всичко, вече трета седмица нослето хърка, има лека хрема и лека кашлица. От месец насам има и сини кръгове под очите. Възможно ли е да е от бактериалната инфекция? Пускахме кръв, урина (обикновена и стерилна), желязо, фецес (микробиология и паразити), всичко е наред. Пред 2 месеца беше и с раздразнено дебело черво (вероятно от антибиотиците). Посещаваме често педиатър, гастроентеролог и УНГ специалист.Но тези сини кръгове под очите не изчезват. А нослето продължава да хърка.

Ако стафилококите са само в носа и няма температура, да не се третират с антибиотик, да не се прекалява с промивките в носа, защото те убиват нормалните бактерии в носа и така той се раздразва, и организма не може да се пребори. Пробвайте за известно време спрей или капки, които съдържат добрите бактерии в носа, действието им е подобно на пробиотиците за червата. Като трябва да се използва в рамките на една седмица, и след 20 дни да се повтори. Може да се направи курс, който да е с продължителност от 2-3 месеца. 

Когато е с общи симптоми, препоръчвам консултация с педиатър и прием на антибиотик.


В случай че, имате още въпроси или желаете да направите консултация за храненето, развитието или друго свързано със здравето на Вашето дете, можете да се свържете с д-р Китанова онлайн на профила и в платформата https://drhealthyco.com/physicians/2055 или да изтеглите приложението ни за iOS и Android.