← Назад към резултатите

Алергията - свръхчувствителност към безвредното - част 1

Думата алергия идва от гръцки от думите Allos ("друг, различен, странен") и Ergos ("дейност"). Следователно алергията означава „различна дейност“. Алергиите се появяват, когато имунната система реагира на чуждо вещество - наречено алерген, което не предизвиква реакция при повечето хора. Почти всяко вещество може да бъде алергенно: храна, лекарства, частици във въздуха, които се вдишват, като прашец, гъбички, частици от акари или животински пърхот, вещества, които докосваме, материали, използвани, които използваме докато работим и др. Има някои, които са много често срещани, но има и такива, които са изключително редки и могат да бъдат трудни за идентифициране. Организмът на хората без алергии също ги разпознава като “странни”, но тялото им ги неутрализира, без да им навреди, чрез механизъм, наречен толерантност. Хората с алергии се опитват да ги неутрализират чрез механизми, които обаче вредят на организма и причиняват симптоми на алергия.

Алергията е много често срещано състояние. Смята се, че една четвърт от хората в развитите страни имат алергия. Засегнатите се увеличават драстично през последните 20-30 години, а експертите все още не са наясно дали броят им ще спре да се покачва.

Имунната ни система отговаря за защитата на тялото от външни атаки, като използва средства за защита, основните от които са клетки - левкоцити( или бели кръвни клетки) и имуноглобулини. Те работят синхронно, заедно с различни компоненти, за да поддържат тялото невредимо. Имунната ни система произвежда вещества, известни като "антитела." Когато имаме алергии, те идентифицират определен алерген като вреден, дори и да не е такъв. Когато отново сме изложени на алергена, тези антитела могат да отделят редица химикали в имунната система (Пр.: хистамин), които причиняват симптоми на алергия.

При своето изписване имуноглобулините се съкращават с буквите Ig. Те са антитела, които тялото генерира като защита срещу микроби и други чужди вещества, които навлизат в организма. Има няколко класа имуноглобулини: IgA, IgG, IgM, IgD и IgE. Най-честата алергия, се дължи на вещество, образуващо IgE , срещу алерген. Хората без алергии обикновено не образуват IgE срещу алергени, а по-скоро се защитават чрез други механизми.

Някои от най-разпространените вещества, които задействат алергиите са алергени във въздуха, като прашец, пърхот на домашни любимци, акари и прах, храни, ядки особено фъстъци, пшеница, соя, риба, миди, яйца и мляко, ужилвания от насекоми, медикаменти, латекс или други вещества, които докосваме и могат да причинят алергични кожни реакции.

Тук трябва да уточним какво означава думата атопия. Тя често се използва като еквивалент на алергия, но значението им не е абсолютно еднакво. Алергията се отнася до реакцията срещу определено вещество, докато атопията се отнася като цяло до реакция срещу много вещества, с множество разнообразни симптоми. Има хора, които стават алергични към нещо, но поради тази причина не трябва да се считат за атопични. Хората с атопична болест обикновено започват да развиват алергии от съвсем млада възраст, като те са многобройни една след друга и със симптоми в храносмилателната система, дихателната система и кожата.

Развитието на алергията зависи от предразположението, което е генетично, а също и от средата, в която човек живее. Ако някой е предразположен, но избягва алергени в средата си, той може да не развие алергия. За да бъде развита алергия е необходим поне един контакт с алергена, а за да са налице симптоми е необходим повече от един контакт. 

Тежестта на алергиите варира според индивида и се проявява от незначително дразнене до анафилаксия (опасна за живота спешна ситуация). Въпреки че, повечето алергии не могат да бъдат излекувани, лечението може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия.

Симптомите са разнообразни и зависят от това къде в тялото се отделят споменатите химични компоненти. В белите дробове, причинява астма, в носа - ринит, а в очите конюнктивит. На кожата може да причини уртикария или възпаление, атопичен дерматит или контактен дерматит. Храносмилателните симптоми могат да се появят с болка, газове, повръщане или диария от лека до много интензивна. Някои хора може да имат симптоми, за които не са били наясно. Те могат да бъдат постоянни, но с различна интензивност. Друг пък идват и си отиват, имат пик или епизод, след което се възстановяваме и по-късно се появява друг епизод. Някои се появяват по всяко време когато бъде приета определена храна. Други присъстват през цялата година, например когато имаме домашен любимец. Трети пък се активират в определен сезон - алергията към акари се обостря през пролетта и есента, а алергията към полени и прашец от някои растения се появява през пролетта. Алергените, които се появяват периодично или в много специфични периоди на годината, са по-лесни за идентифициране, от тези, които имат непрекъсната проява.

Хранителната алергия се определя като най-често срещана. Появата на симптоми след хранене може да е признак на хранителна алергия. Тя може да причини, изтръпване в устата, подуване на устните, езика, лицето или гърлото, уртикария, анафилаксия. Повечето храни предизвикват сравнително леки реакции, но някои могат да причинят сериозни и дори животозастрашаващи реакции. Въпреки че, има повече от 160 храни, които могат да причинят алергични реакции при хора с хранителни алергии, най-често срещаните хранителни алергени са причинени от осем на брой. 

Тези храни представляват 90 процента от всички алергените и са източникът, от който се получават много други съставки. Те са мляко, яйца, риба, ракообразни, ядки, фъстъци, пшеница и соя. Тези осем храни и всяка съставка, която съдържа протеини, получени от една или повече от тях, са определени като „основни хранителни алергени“. 

Повече за алергиите към храни и останалите алергени заедно с добри практики при проява ще си поговорим в следващата част на тази статия. Очаквайте я идната седмица на 1ви Септември! 

До тогава ако имате съмнения за някой от гореспоменатите симптоми или искате да се подготвите за преходните сезони не се колебайте да се свържете с нашите специалисти онлайн или чрез мобилните ни приложения за iOS и Android