← Назад към резултатите

Healthyco стъпва на Антарктика

За мечтите няма граници !



Кирил Кандиларов, д-р Наско Пелтеков, Мария Янева (OMRON), проф. Христо Пимпирев

Кирил Кандиларов, д-р Наско Пелтеков, Мария Янева (OMRON), проф. Христо Пимпирев




С това послание бихме искали да започнем това, с което ще Ви запознаем днес. 

Интересно ли Ви е да научите защо? Останете с нас до край, за да разберете как Healthyco се озова на континента с най-суровия климат.



Антарктида е петият по големина континент обграждащ Южния полюс на планетата. Континентът в центъра на географския регион Антарктика, който се разполага на три океана е сред най-студените места на земята. Провеждането на научно-изследователска дейност, е силно затруднено, имайки предвид, че Антарктида представлява “ледена пустиня”, покрита ежегодно с дебел слой лед. Въпреки това, съвременните технологии успяват да надникнат под ледената покривка. Тъй като континентът не разполага с постоянно население, изследователската дейност на него, се извършва чрез ежегодни експедиции.


Healthyco - на Антарктида В тези кампании взема участие и Българският Антарктически Институт (БАИ) национален оператор на българските дейности в Антарктика. БАИ разполага с база наречена ,,Св. Климент Охридски''. Тя е разположена на полуостров Хърд. Основните научни приоритети на БАИ са насочени към геология, геофизика, физика, глациология, метеорология, картография, зообиология, ботаника, екология и медицина.


България организира и провежда 28 успешни Антарктически кампании. А част от 29-тата, за наше най-голямо удоволствие, ще бъде и екипът на Healthyco. 



Сигурно се чудите как целият ни екип взе единодушно решение да замине за най-студеното място на земята? Ами историята не е точно такава...всъщност ние ще присъстваме по най-добрият начин, по който умеем - онлайн

Основната мисия на Healthyco в експедицията е да проведе мониторинг на здравното състояние на участниците. Това ще бъде осъществено чрез предоставена от нас апаратура на марката OMRON. Апаратите са предназначени да проследяват здравни показатели, които автоматично ще достигат до медицински специалисти в България.  


Сигурно Ви звучи доста сложно… но не е!


Апаратите са напълно автоматизирани. Това което трябва да направят участниците в експедицията е да измерят дадените стойности и да натиснат един бутон, за да ги получим. Нека вземем за пример апарата, който измерва артериалното налягане (АH). В тази връзка ще Ви припомним какво сподели за нашите читатели д-р Александър Носиков преди дни : ,,Електронните апарати за измерване на АН също са от голяма помощ в кардиологията. Следва да се отбележи, че ние използваме устройства за измерване само над лакътя и не препоръчваме да се използват такива за китка.” Д-р Носиков смята, че едно от най-големите предимства на съвременните апарати за измерване на артериално налягане е опцията да правят автоматично три поредни измервания : ,,Използването на три измервания е важно при две групи пациенти – тези с лабилно АН, при които първото измерване често е много по-високо от второто и третото, както и тези с хронично предсърдно мъждене…”


Апаратите за измерване на АН , които се използват в експедицията могат лесно да се свържат със смартфон и да качват всички измервания на АН в специализиран софтуер, където измерванията могат да се преглеждат в графичен и табличен вид. Всяко едно устройство може да запаметява измерванията на двама потребители и то за месеци напред. Допълнителна функция на апаратите е алгоритъмът за детекция на аритмии. Чрез специалната разработка на екипа на Healthyco всички измервания могат да се интегрират и качват в платформата и проследяват от лекар дистанционно. По този начин могат да бъдат постигнати две цели - от една страна да се проследява здравето на участниците в експедицията, а на второ място да се сравнят показателите по време на експедицията, когато участниците са подложени на екстремни условия, с тези преди и след експедицията, когато участниците са в нормални условия на околната среда, което има и потенциална научна стойност.


Съвсем скоро, всички наши потребители ще имат възможността да се възползват от този продукт и да провеждат своята кардио профилактика и проследяване от лекуващия лекар изцяло онлайн! 


С помощта на съвременните технологии здравната превенция и мониторинг са по-лесни от всякога!