← Назад към резултатите

Д-р Тихомир Мустаков - "да си лекар означава и да обичаш хората ..."


Доктор Тихомир Мустаков е роден през 1965 година в град София. Учи в родния си град, където завършва с отличие Националната природоматематическа гимназия с профил биология през 1982 година. Само шест години по-късно, приключва образованието си по медицина в Медицинска академия – София, учебно заведение, което определя призванието му до ден днешен. Обликът на практиката му до момента започва със завидната почти едновременна специализация по педиатрия в Националния институт по педиатрия от 1990 до 1998 година и алергология в Клиниката по алергология на Университетската болница в Грьонинген, Холандия от 1994 до 1995 година и Клиничния център по алергология на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ от 1998 до 2000 година.

Младият лекар придобива две специалности - през 1998 година по педиатрия и през 2000 година по алергология, които практикува и до ден днешен с голяма любов и отдаденост. Той е автор на множество публикации и научни съобщения на национални и международни форуми по теми насочени към патофизиология на алергията и астмата, алергично възпаление на различни нива на дихателната система, медикаментозна и имунотерапия на алергичните болести при децата, ранна диагностика и епидемиология на алергичните болести. Издател е и на две монографии. И най-вече любимец на най-малките пациенти.

Намираме един от най-търсените детски алергологолози в България в обичайния му работет хабитат, кабинетът му в центъра на София. Посрещнати от голям аквариум с грациозни златни рибки - истинко забавление за младите посетители с д-р Мутаков влизаме и се разполагаме. Стаята е пълна с прилежно подредени научни книги и сувенири - приятни спомени от щастливи пациенти, и не на последно място кутия пълна с детски играчки - верен асистент в работата с неукротимите малчугани.


Д-р Мустаков наследихте ли професията си? Има ли в семейството Ви лекари, чиито пример сте последвали?

По бащина линия съм трето поколение лекар, по майчина- само второ. И в двата рода има много достойни хора, чийто пример се опитвам да следвам.


Коя беше най-голямата трудност по пътя към реализацията Ви като лекар?

Лекарската професия е свързана с много трудности и аз не съм се разминал с тях, а и не са свършили. Най-големите ми предизвикателства са били да не емигрирам и да остана в лекарската професия въпреки трудностите.


Себеразвитието на д-р Мустаков не се ограничава само с академичното образование. С цел максимално познаване на динамичната сфера, в която работи, той посещава редица следдипломни международни курсове. Любовта му към професията и желанието за постоянно развитие правят д-р Мустаков един от най-търсените специалисти в страната и не само. Членството му в редица организации и асоциации като Български лекарски съюз, Научно дружество по алергология и клинична имунология – България, Асоциация “Астма”, Европейска Академия по Алергология и Клинична Имунология, Българо-Холандска Алумни Асоциация където е и председател и Европейско Респираторно Дружество, е ключово в развитието на специалността у нас. 

Кариерата му като педиатър започва от детско поликлинично отделение в работническа болница в град Самоков, а в моментапрактикува в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" - Клиника по алергология и клинична имунология, старши асистент, детско-юношески кабинет както и в частната си практика.


Дайте дефиниция за призвание? А за медицинско призвание?

За мен призванието е нещо, което човек върши с душа и сърце, с пълното съзнание, че това може да не му донесе облаги, а понякога и да го ощети. За медицината в частност не виждам нещо по-различно.


Какво за Вас означава да си лекар?

Освен да си добър професионалист, да си лекар означава и да обичаш хората. Което при някои хора е много трудно. Освен това, трябва да си и пример - и за болните, и за здравите. Което също не е лесно, когато трябва да е ежедневно...


Имало ли е момент, в който сте се питали : Защо да продължавам да бъда лекар?

Имал съм, разбира се... но съм намирал смисъл да продължа. Надявам се да не съм сбъркал.


Някога мисли ли сте да напуснете България и да практикувате в друга страна? Какво Ви задържа тук?

Медицината е хуманна професия. А тук мисля, че има особена нужда от хуманизъм... и се опитвам да давам своя дял в това. Обичам България и мисля, че ако хората, които емигрираха бяха вложили същото количество труд и енергия тук, ситуацията щеше да е съвсем различна.


Има ли медицината романтична страна? Ако да разкажете ни за нея?

Има, както и всяка друга професия, стига човек да може да я види. Накратко, когато човек дава обич, получава обич - от това по-романтично, здраве!


Как смятате, че може да подобрим здравеопазването? Какъв съвет бихте дали на младите лекари?

Здравеопазване не ми харесва, както и други преводни думи. За да пазим здравето, трябва първо да пазим тези, за които то е важно - хората. Т.е. трябва ни човеко-опапазване, т. е. хуманизъм. А той все повече е изместен от монетаризъм. Така, че при тези ценности - този резултат. На младите лекари бих препоръчал да преценят добре, дали медицината е за тях и дали те са за медицината. Ако едно от двете не е така, те ще са цял живот нещастни и пациентите им също. Много е важно хората да работят професията си с любов, при медицината е задължително. И като част от професионализма - да не отстъпват от най-доброто, което могат да направят за пациентите си във всеки един момент. Никои не е идеален и никои не е всесилен, но да е почтен и добронамерен може всеки, стига да го иска, и да смята, че това е правилно.


Използвате ли телемедицина в практикуването на професията си? Как?

Опити да използвам телемедицина правя от около 20 години. Работя с пациенти от цялата страна и чужбина, така, че имам нужда от телекомуникация непрекъснато. Едно от затрудненията при алергологията и астмата е, че в сравнение с други дисциплини, като например кардиология, нефрология, телемедицинската информация трябва да бъде подавана от пациента активно, а не автоматично. Но напоследък се постигна голям напредък в тази посока, което много ме радва.


Кое е най-голямото ѝ предимство за Вашата специалност?

Това, че е много разнообразна, много бързо развиваща се, многопосочна. Никога не можеш да кажеш "Научих я!" и, което е най-важното, повечето ни пациенти оздравяват или водят съвсем пълноценен живот с помощта на контролиращите терапии.


Екипът на Healthyco благодари от сърце на д-р Мустаков за откровените отговори и с голяма надежда си пожелаваме все повече млади лекари да следват достойните примери на предшествениците си.

Ако смятате, че д-р Тихомир Мустаков е Вашят лекар, можете да направите онлайн писмена или видео консултация в профила му https://drhealthyco.com/physicians/40 или през приложението ни за iOS и Android.