← Back to results

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО - ЕСТЕТИЧЕН И ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ

По данни на Световната здравна организация от 2016 г. около 25% от пълнолетното население на България страда от затлъстяване. Още по-голям проблем е, че това състояние се проявява във все по-ранна детска възраст

340 милиона деца и юноши между 5 и 19 години страдат от затлъстяване в световен мащаб!

В България данните на СЗО от 2011 г. за децата страдащи от наднормено тегло и затлъстяване са доста притеснителни и тенденцията от тогава насам е към влошаване.

Все по-често затлъстяването, се спряга като една от съвременните пандемии, срещу които няма универсално лекарство. Нека видим какво ни разказа д-р Мариана Москова за това състояние ...


Какво всъщност е затлъстяването?

Затлъстяването е широкоразпространено хронично състояние, което не само влошава качеството на живот, но и води до редица усложнения и увеличаване на смъртността сред населението.

По своята същност затлъстяването се определя като прекомерно натрупване на мазнини, които обичайно отсъстват от организма и могат да доведат до вреди за здравето.

Хората със затлъстяване са по-склонни да развият здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и инсулти, диабет тип 2, някои видове рак, храносмилателни проблеми, гинекологични и сексуални проблеми, сънна апнея, артроза и др.


Какви са другите проблеми при затлъстяване?

Освен наддаването на тегло, налице могат да бъдат и тези симптоми:

  • Прекомерно изпотяване
  • Неспокоен сън
  • Умора
  • Дневна сънливост
  • Инфекции в кожните гънки
  • Болки в гърба и ставите
  • Непоносимост към топлина
  • Депресия
  • Задух

Ако поне един от тези симптоми е налице и Вашият Индекс на телесната маса (ИТМ) е по- висок от 30 (ИТМ между 20 и 25 се определя като наднормено тегло), Вие страдате от затлъстяване и е нужно да се обърнете към специалист. Използвайки простичкия калкулатор по-долу може да изчислите своя ИТМ.


Какви са причините за затлъстяване и как мога да се предпазя?

Причините да е налице затлъстяване са многобройни, но в основата е дисбалансът между приетите калории и тези, които са изразходвани по време на упражнения и ежедневни активности. Излишъкът от калории се натрупва в тялото ни под формата на мазнини.

Факторите, които могат да доведат до това състояние, са многобройни.

Да дадем за пример напредването на възрастта. В тялото настъпват хормонални промени, а физическата активност силно намалява. От друга страна заради забързаното ежедневие, особено в големия град, често консумираме така наречените “бързи храни“ (fast food), богати на мазнини и сол, и висококалорични напитки, богати на захар. Това също допринася до голяма част за черната статистика, която споменахме по-горе.

Да погледнем и към съсредоточаването на жителите в големите градове, където се използват съвременни транспортни средства и трудът до голяма степен е автоматизиран. Това благоприятства допълнително за заседналия начин на живот и увеличава риска от затлъстяване. 

Не на последно място е и генетичният фактор, който не зависи от нас - някои гени оказват влияние върху усвояването на хранителните вещества, формирането на мастната тъкан и начина, по който тя се разпределя в тялото ни.

За лечение на затлъстяването е нужен цялостен подход и устойчива промяна в ежедневието ни. Крайната цел е да се достигне здравословно тегло и то да бъде поддържано във времето. 

Ето няколко неща, които можем да направим, за да намалим степента на затлъстяването:

Като за начало трябва да направим промени в начина, по който се храним. Едновременно с това изключително благоприятно за организма ни би било да увеличим физическата активност, ако тя е малко или отсъства от деня ни.

Няма универсална диета, с помощта на която да загубим тегло по здравословен начин. Най-ефективните диети са тези, които са индивидуализирани според степента на затлъстяване, наличието на други заболявания, възрастта, нивото на физическа активност и предпочитанията на всеки човек.

Да сведем до минимум приема на вредни храни. Това можем да постигнем чрез увеличаване на приема на растителни продукти, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и т.н. Мазнините, които трябва да поемаме в малки количества, трябва да са от здравословни за сърцето източници като ядки, зехтин, риба и др. Консумирането на червено месо, както и подправянето със сол и захар, е добре да бъде ограничено. Като цяло приемът на продукти от животински произход е добре да се свежда до нетлъсто месо, риба и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Премахването напълно или поне максимално ограничаване на така наречените "фаст фууд" (бързи храни) и "джънк фууд" (“боклучави” храни), както и напитките с високо съдържание на захар (сокове, фрешове, безалкохолни напитки), значително ще допринесе за една по-правилна и по-добре балансирана диета. 

Да следим калориите, които приемаме. В основата на подобряване на състоянието е намаляването на количеството калории, които се приемат по време на храненето. Това не е много лесно, но при добро желание можем да пресметнем количеството на приетите през деня калории. Събираме калориите, изписани на опаковките на продуктите, които консумираме, или използваме мобилни приложения за пресмятане на приетите калории. Какъв да бъде оптималния прием на калории през деня също можем да пресметнем с подходящ за целта калкулатор (като този по-долу) и след това да съставим конкретни стратегии за тяхното намаляване. Тук обаче трябва да обърнем внимание и на нещо изключително важно: храната освен нискокалорична трябва да бъде и здравословна. Затова е у местно да се консултираме с диетолог, с помощта на който да бъде съставен балансиран и разнообразен хранителен план за контрол на калориите.

Да бъдем активни. Резултатите от усилията, които полагаме, ще бъдат много по-добри, ако добавим и правилна физическа активност. Важното тук е да съобразим добре какви упражнения ще се адаптират правилно към индивидуалните ни възможности и как те да са ни в помощ при контрол на теглото. Като за начало препоръчително е да планираме поне по 30 минути дневно някаква активност - дори това да е обикновено ходене пеш, като с времето да увеличаваме продължителността и интензивността на натоварването. Крайната цел е да променим заседналия начин на живот към активен такъв. Да бъдем активни ще донесе големи ползи за личността ни като цяло, ще ни накара да се чувстваме по-тонизирани и да сваляме по-лесно ежедневния стрес от себе си.

Медицинска интервенция. Добре е посещението при специалист-ендокринолог да предшества посещението при диетолога. Ендокринологът ще се запознае с медицинската история на индивида, ще направи обстоен преглед и ще назначи кръвни тестове, чрез които да се установят нивата на глюкозата, холестерола, чернодробните ензими и др., както и електрокардиограма, ултразвук на черен дроб и т.н.Само така може да се направи правилна и цялостна оценка на моментното състояние и да се разбере какви здравословни проблеми и какви рискови фактори съществуват. За лечение на затлъстяването съществуват както медикаментозни средства, така и хирургически методи. Те се прилагат след внимателно обсъждане със специалист.

Обичайте себе си! Затлъстяването не е само естетически проблем. Това състояние крие много рискове за здравето ни, които могат да доведат до непоправими усложнения. Навременното откриване и лечение на проблема ще допринесе за едно по-високо качество на живот!